OKROGLA MIZA: “Vezja predSTEMsodkov”

Partnerji KOC IKT smo v sodelovanju z Inženirji bomo! (Mediade d.o.o.) organizirali okroglo mizo, ki smo jo poimenovali kar »Vezja predSTEMsodkov«. Osrednja tema pogovora so bili predsodki, ki na karierni poti spremljajo ženske na področjih STEM in znižujejo privlačnost IKT študijev, poklicev in podjetij. V razpravi smo skušali priti do idej, kaj lahko kot posameznik in podjetja delamo drugače, da bomo odpravili predSTEMsodke in se bo bazen mladih, ki izberejo STEM študije, povečal – tudi z vpisom deklet.

V okrogli mizi, ki jo je povezovala Metka Škofic iz podjetja Mediade, so sodelovali Jasna Hengovič – inženirka leta 2020, dr. Jernej Pintar – direktor Tehnološkega parka Ljubljana, Rok Capuder – ustanovitelj Zavoda 404 ter Teja Primožič – promotorka STEM študija.

 

Predsodki so ena izmed večjih težav današnjega časa. Najbolj izpostavljen izziv s katerimi se srečujejo ženske v Sloveniji so stereotipi in uravnoteženje službe in družine.

Problem se pojavi že v osnovnih šolah, ko se otroci odločajo za nadaljnjo poklicno pot, pa se jim inženirski poklici ne predstavijo v dovolj dobri meri, da bi se odločili zanj. Opazi se upad interesa za tehnične poklice že pred vpisom v srednjo šolo. Mlade je potrebno spodbujati že od začetka. Potrebno je spodbujati kaj inženirji delajo in kaj lahko vse lahko prispevajo za boljši jutri. Za to je potrebna primerna podpora s strani šolskih pedagogov, podjetij in družine. Tehnološka podjetja lahko s štipendiranjem mladih v svojem podjetju dosežejo večji interes in tudi zmanjšanje bega možganov. Dr. Jernej Pintar pa tudi še posebej izpostavi, da je potrebno veliko bolj izpostavljati in širiti navdihujoče zgodbe, s katerimi se bo mlade navduševalo za inženirske poklice, saj takšnih zgodb v Sloveniji ni malo.

Deli to novico